Varianta actualizată a articolului publicat pe site-ul Asociației pentru Psihologia Sportului.
Viteza cu care se produc schimbările tehnologice și sociale în prezent impactează copiii și tinerii din punct de vedere psihologic. Aceștia intra în contact cu stimuli mult mai variați și mai intenși decât cei cu care s-au întâlnit părinți lor la aceeași vârstă (smartphone-uri, tablete, jocuri pe calculator, programe de televiziune, străzi mai circulate, aglomerație, programe școlare diferite etc). Contextul social este și el diferit. Nici părinții nu sunt ocoliți de schimbările actuale accelerate. În aceste condiții, pentru a susține dezvoltarea optima a copiilor, este necesar ca părinții să parcurgă propriul proces de dezvoltare personală.
Pregătirea pentru performanță a copiilor și adolescenților depinde de dezvoltarea personală a părinților.
În cazul copiilor și tinerilor lucrurile devin chiar mai complexe. Pe parcursul antrenamentelor, și mai ales în timpul competițiilor, concursurilor, spectacolelor, ei experimentează niveluri crescute de stres. La fel se întâmplă și în contextul activităților și examinărilor de la școală.
În funcție de caracteristicile individuale și de felul în care sunt susținuți, mecanismele psihice ale copiilor și adolescenților pot funcționa în favoarea sau în defavoarea lor. Iată câteva exemple:
Dezvoltarea performanței până la nivel de excelență, se bazează pe funcționarea eficientă a mecanismelor psihice exemplificate anterior (gândire, memorie, imaginație, afectivitate, motivație, atenție, voință) și pe o serie de constructe psihice mai complexe. Dezvoltarea unei imagini de sine pozitive este un element esențial al succesului, așa cum sunt și dezvoltarea autonomiei, a adaptabilității și a unui stil de viață optim (în concordanță cu vârsta). În același timp, dezvoltarea caracterului are un rol crucial, de felul în care acesta este clădit depinzând de multe ori sustenabilitatea carierei și calitatea evoluției personale.
Alocă timp
Principalul lucru pe care este nevoie să îl faci în calitate de părinte este să aloci timp special pentru a dezvolta relațiile bazate pe încredere cu copiii/ adolescenții. Fiind lângă ei în momentele importante, acceptându-le emoțiile și manifestările comportamentale generate de acestea, evitând să-i judeci pentru ceea ce au făcut sau nu au făcut, le răspunzi nevoilor de susținere afectivă .
Manifestă disponibilitate emoțională, fără să intervii
Multor părinți le este greu să asiste la manifestările emoționale ale copiilor și tinerilor, în special când aceștia plâng. Simpla prezență și afirmarea disponibilității afective a părinților sunt suficiente. Orice explicații cu privire la ce ar trebui sau nu ar trebui să simtă, să gândească sau să facă sunt de prisos. Ba chiar fac mai mult rău decât bine în procesul de dezvoltare pe termen lung. Acompanierea emoțională este suficientă în marea majoritate a cazurilor. Ca și în cazul adulților, în măsura în care simt nevoia, descărcarea tensiunilor emoționale acumulate de copii și adolescenți pe parcursul competițiilor contribuie la re-echilibrarea lor.
Comunicați constructiv
Unul dintre principalele scopuri ale comunicării constructive este dezvoltarea unui limbaj orientat către ceea ce funcționează, care să stimuleze performanța. Un element important al acesteia este și orientarea sistematică a atenției către aspectele utile ale experiențelor pe care le trăiesc copiii și adolescenții. Este util să practici comunicarea constructivă atât în raport cu ceilalți cât și cu propria persoană.
Stimulează dezvoltarea obiceiurilor sănătoase
Igiena mentală, nutriția și odihna, împreună cu mișcarea reprezintă unii din pilonii de bază ai unui stil de viață optim, care susține creșterea pe termen lung. Dezvoltarea unor obiceiuri de viață sănătoase ale copiilor și adolescenților se realizează mult mai ușor când părinții reprezintă modele de comportament. Prin urmare, pentru a îi influența pozitiv pe copii și adolescenți este necesar să acorzi atenție propriului stil de viață din perspectiva factorilor menționați anterior. La aceștia se adaugă: rețeaua de suport social (membrii familiei, prieteni alte persoane semnificative pe care copiii și adolescenții se pot baza și care se pot baza pe ei), dezvoltarea personală continuă, manifestarea hobby-urilor/ pasiunilor.
Dezvoltare personală pentru părinți
Pe măsură ce copiii și adolescenții avansează în vârstă, nevoia de susținere în plan fizic, psihic și social se schimbă. Pentru a fi capabili să ofere această susținere în modalitățile cele mai potrivite, este necesar ca părinții să manifeste deschidere și adaptabilitate, iar mulți dintre aceștia au nevoie să urmeze un adevărat plan de dezvoltare personală.
Programele de antrenament psihologic pentru copii și adolescenți pe care le organizez includ, pe lângă sesiunile de antrenament individual și de grup cu aceștia, sesiuni comune cu copiii/ adolescenții și părinții (care au ca obiectiv dezvoltarea relațiilor dintre aceștia) și sesiuni cu părinții (în care sunt tratate teme de interes pentru părinți, pentru a le oferi acestora instrumentele cu ajutorul cărora să sprijine evoluția personală și pregătirea specifică pentru performanță a copiilor și adolescenților).
Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.
Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.