Pregătirea psihologică pentru performanță este un lux?

Nu ar trebui să fie așa!

Faptul că este un lux are multiple cauze și am oscilat cu care să încep, încercând să urmez o anumită logică. Dacă pe lângă cele expuse în continuare cunoști și altele, te rog să le adaugi.

Este un lux pentru că puțini știu ce înseamnă cu adevărat antrenamentul psihologic pentru performanță și care sunt beneficiile.

Deși modul în care se desfășoară are o parte comună și altele specifice fiecărui domeniu de de activitate (sportiv, artist, tehnic, științific, școlar etc.), pregătirea psihologică este o componentă esențială a antrenamentului total.

➡️ Este necesară popularizarea antrenamentului psihologic în rândul tuturor celor implicați în procesul de pregătire pentru performanță: adolescenți și copii, părinți, antrenori și profesori, conducătorii organizațiilor în care desfășoară activitățile orientate către performanță.

Este un lux pentru că statul nu alocă fonduri în acest sens. Și nu mă refer aici doar la performanța în sport, ci și la toate celelalte domenii.

🎯 Un exemplu: Sunt atâția olimpici internaționali. Câți au beneficiat de pregătire psihologică?

Ai putea spune că nu toți cei care fac performanță au nevoie de sprijin psihologic. De acord. Și adaug ce puțin două întrebări:

  • Ar fi fost îmbunătățită ecuația performanței prin componenta de pregătire psihologică?
  • Chiar și în condițiile obținerii rezultatului maxim posibil fără antrenament psihologic, ar fi putut beneficia persoana de pe urma pregătirii psihologice pentru a avea pentru menținerea echilibrului psihic și starea de bine?

Cu cei cu care colaborez fac „antrenament psihologic pentru performanță și viață bună”. Pentru că nu țintim doar rezultatele, ci pregătirea psihologică are în vedere în egală măsură calitatea vieții. Viața bună împreună cu ceilalți, viața cu rost.

🎯 Câte federații sportive colaborează cu psihologi? Câți sunt la nivel de loturi olimpice? Câți lucrează în cluburile sportive?

➡️ Ar trebui ca administrația centrală și cele locale să aloce fonduri pentru componenta psihologică a pregătirii pentru performanță? Probabil că una dintre soluții ar fi dezvoltarea unor proiecte de atragere a fondurilor europene în acest sens.

Este un lux pentru că mulți părinți ai copiilor și adolescenților care se pregătesc pentru performanță nu își permit această investiție, chiar și când conștientizează valoarea pe care ar aduce-o pentru evoluția personală a adolescenților și copiilor.

❗ În toate formele private de pregătire pentru performanță, în marea majoritate a cazurilor, părinții sunt cei care plătesc.

Este un lux pentru că, în condițiile în care nu sunt alocate fonduri din partea administrației centrale/ locale și mulți părinți nu pot susține investiția, psihologii specializați în psihologia performanței nu pot lucra pro bono atât de mult încât să acopere necesarul de pregătire psihologică.

🌞 În anul 2023 am livrat modulele introductive, fără taxă de participare, în cadrul Programului național ”Școala altfel”, împreună cu cei care au dorit să se implice am investit timp și energie într-un viitor. Poți citi mai mult despre această inițiativă aici:

Antrenament psiho în Școala altfel 2023


Aduc psihologia performanței și a vieții bune mai aproape de adolescenți și părinți prin programul de antrenament psihologic PRACTIC Campioni cu viață bună®

ÎNCEPI DE AICI!

Decizia de înscriere la un program atât de consistent nu se ia peste noapte. Oricât de multe informații ai primi, ar putea exista totuși întrebarea ”Dar oare cum este?”.

Știu că cel mai ușor este să cunoști și să înțelegi experimentând. De aceea, am creat două module de curs introductive PRACTICE, în care adolescenții și părinții pot simți pe propria piele câte o mostră de antrenament psihologic.

Dă mai departe! E ușor să faci bine, și pentru ceilalți, și pentru tine! Mulțumesc! 🌞