Pregătirea psihologică pentru performanță este un lux?

Nu ar trebui să fie așa!

Faptul că este un lux are multiple cauze și am oscilat cu care să încep, încercând să urmez o anumită logică. Dacă pe lângă cele expuse în continuare cunoști și altele, te rog să le adaugi.

Este un lux pentru că puțini știu ce înseamnă cu adevărat antrenamentul psihologic pentru performanță și care sunt beneficiile.

Deși modul în care se desfășoară are o parte comună și altele specifice fiecărui domeniu de de activitate (sportiv, artist, tehnic, științific, școlar etc.), pregătirea psihologică este o componentă esențială a antrenamentului total.

➡️ Este necesară popularizarea antrenamentului psihologic în rândul tuturor celor implicați în procesul de pregătire pentru performanță: adolescenți și copii, părinți, antrenori și profesori, conducătorii organizațiilor în care desfășoară activitățile orientate către performanță.

Este un lux pentru că statul nu alocă fonduri în acest sens. Și nu mă refer aici doar la performanța în sport, ci și la toate celelalte domenii.

🎯 Un exemplu: Sunt atâția olimpici internaționali. Câți au beneficiat de pregătire psihologică?

Ai putea spune că nu toți cei care fac performanță au nevoie de sprijin psihologic. De acord. Și adaug ce puțin două întrebări:

  • Ar fi fost îmbunătățită ecuația performanței prin componenta de pregătire psihologică?
  • Chiar și în condițiile obținerii rezultatului maxim posibil fără antrenament psihologic, ar fi putut beneficia persoana de pe urma pregătirii psihologice pentru a avea pentru menținerea echilibrului psihic și starea de bine?

Cu cei cu care colaborez fac „antrenament psihologic pentru performanță și viață bună”. Pentru că nu țintim doar rezultatele, ci pregătirea psihologică are în vedere în egală măsură calitatea vieții. Viața bună împreună cu ceilalți, viața cu rost.

🎯 Un alt exemplu: Puține federații sportive colaborează cu psihologi. Sunt puțini și la nivel de loturi olimpice. În cluburile sportive la fel de puțin.

➡️ Sunt de părere că atât Ministerul Educației, cât și Agenția Națională pentru Sport ar trebui să aloce fonduri pentru componenta psihologică a pregătirii pentru performanță. Probabil că una dintre soluții ar fi dezvoltarea unor proiecte in acest sens prin atragerea de fonduri europene.

Este un lux pentru că mulți părinți ai copiilor și adolescenților care se pregătesc pentru performanță nu își permit această investiție, chiar și când conștientizează valoarea pe care ar aduce-o pentru evoluția personală a adolescenților și copiilor.

❗ În toate formele private de pregătire pentru performanță, în marea majoritate a cazurilor, părinții sunt cei care plătesc.

Este un lux pentru că, în condițiile în care nu sunt alocate fonduri din partea administrației centrale/ locale și mulți părinți nu pot susține investiția, psihologii specializați în psihologia performanței nu pot lucra pro bono atât de mult încât să acopere necesarul de pregătire psihologică.

Ce fac eu în legătură cu cele de mai sus

Realizez cursurile Campioni cu viață bună®

în variantele pentru

🟠 Adolescenți
🟠 Părinți
🟠 Antrenori și Profesori

➡️ Cursurile vor fi disponibile integral începând din anul 2024.

Pe lângă varianta plătită de participanți, sper să găsesc o formă de finanțare pentru a extinde proiectul cât mai mult, astfel încât tot mai mulți adolescenți care se pregătesc pentru performanță, părinți, antrenori și profesori să beneficieze de aceste cursuri.

➡️ Putem vorbi oricând dacă ai soluții de finanțare.

Aduc psihologia performanței mai aproape de cei cărora le este necesară

În perioada următoare livrez modulele introductive ale cursurilor Campioni cu viață bună® în școli și cluburi sportive, școli de artă, pentru a aduce psihologia performanței și a vieții bune mai aproape de adolescenți, părinți, profesori și antrenori.

🌞 Până la finalul anului 2023, modulele introductive sunt fără taxă de participare. Doar investiții de timp și energie într-un viitor mai bun al celor implicați.

➡️ Detalii în acest ARTICOL

Ofer câte un pachet lunar de antrenament psihologic pro bono pentru adolescenți

Pachetul de antrenament psihologic constă într-un cumul de patru ședințe individuale și/sau de familie (după cum este necesar), care vor fi efectuate pe parcursul a patru săptămâni consecutive.

Astfel, îmi propun ca în fiecare lună, începând cu octombrie 2023, să sprijin câte un adolescent să se pregătească psihologic pentru performanță și viață bună împreună cu ceilalți.

Pot beneficia de pachetele lunare de antrenament psihologic adolescenți aflați în clasele a VII-a, a VIII-a, a XI-a sau a XII-a, care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

  • Se pregătesc consecvent pentru performanță într-un domeniu de activitate (sport, artă, tehnic, științific, școlar) – minim trei antrenamente / ședințe de pregătire pe săptămână în domeniul respectiv.
  • Părinții sau alte persoane apropiate nu pot susține investiția în antrenamentul psihologic.
  • Sunt selectați în urma interviului pe care îl avem împreună cu părinții/ reprezentanții legali.

Dă mai departe! E ușor să faci bine, și pentru ceilalți, și pentru tine! Mulțumesc! 🌞

Pentru organizare și detaliere, sunt în apropiere.