Varianta actualizată a articolului publicat pe site-ul Asociației pentru Psihologia Sportului.
Este cea mai potrivită expresie pentru evoluția echipei naționale de minifotbal a României în anul 2019: locul al III-lea la Campionatul Mondial (1 – 12 octombrie 2019, în Perth, Australia) și locul I la EMF Nations Games (24 august 2019, Brno, Cehia).
Susținerea psihologica la competiții a atleților, din diferite discipline sportive, individuale sau de echipa, este una dintre activitățile mele preferate. În minifotbal, am contribuit la obținerea titlului de vicecampioană naționala, în 2019, de către echipa Tazmannschaft si la succesul echipei naționale a României la cele două competiții menționate mai sus.
Turneul din Cehia a fost precedat de o zi de pregătire la Arad, locul în care s-a reunit lotul format din jucătorii care au dovedit cea mai bună formă sportivă la Campionatul Național desfășurat la începutul lunii iulie 2019. Evenimentul sportiv organizat la Brno de către Federația Europeană de Minifotbal (EMF) a fost ultima competiție pregătitoare pentru Campionatul Mondial desfășurat în Australia.
Succesul echipei naționale a României la Cupa Mondială din Australia și la turneul din Cehia este bazat pe mai multe elemente, printre cele mai importante dintre acestea fiind:
Elementele principale pe care le am în vedere într-un proiect de antrenament psihologic, cum a fost cel realizat împreună cu echipa națională de minifotbal, sunt:
Scopul colaborării a fost pregătirea psihologică pentru succesul la Cupa Mondială. Prin urmare, cele două competiții au fost tratate ca două etape ale aceluiași program competițional. În același timp, din raționamente legate de metodologia intervenției, pentru fiecare dintre acestea am definit și tratat distinct problemele, obiectivele și modalitățile de intervenție. Prezint în continuare o sinteză a celor trei categorii de elemente din întreg programul de pregătire psihologică.
Fiecare meci a fost precedat de câte o sesiune de pregătire psihologică, corelată cu ședințele tehnice. Activitățile desfășurate în cadrul sesiunilor de antrenament psihologic au urmărit îndeplinirea obiectivelor stabilite – cele generale, precizate mai sus, și cele specifice fiecărei sesiuni de lucru.
Exemple de activități realizate:
Eficiența asistenței psihologice la competiții este pe măsura integrării psihologului în echipa cu care lucrează și a relațiilor pe care le dezvoltă cu sportivii, cu antrenorii, cu ceilalți membri ai staff-ului, cu conducerea clubului. Proiectele de pregătire psihologică și asistență la competiții sunt printre cele mai solicitante, dar și cel puțin la fel de împlinitoare, atât din perspectiva procesului (a parcursului competițional), cât și din cea a rezultatelor obținute de cei antrenați. Fiecare nou proiect de acest fel este un bun prilej de antrenament psihologic și pentru mine.
Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.
Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.