Varianta actualizată a articolului publicat pe site-ul Asociației pentru Psihologia Sportului.
Am lucrat câteva luni cu sportivul inimos din imagine, practicant de Kyokushin, în vârstă de 9 ani. Când am scris articolul se pregătea intens pentru examenul de schimbare a centurii, care a avut loc în cca. două săptămâni de la acel moment.
După ce a depășit problemele cu care se confrunta când am început colaborarea, am continuat pregătirea psihologică pentru dezvoltarea sportivă și pentru viață. Prin psihoterapie a depășit temerile care au apărut într-un anumit context competițional. Ca urmare a acestui fapt i-au crescut încrederea în sine și inițiativa, atât la școală cât și în relațiile cu ceilalți.
Transa hipnotica, poveștile terapeutice, jocurile pentru antrenarea răbdării și a atenției, a vitezei de reacție și de acțiune, cele pentru creșterea vitezei mentale (viteza perceptivă și capacitatea de a lua decizii rapide) și toate celelalte tehnici utilizate, au fost urmate de sesiunea de lucru cu imageria mentală.
Imageria mentală este o tehnica valoroasă utilizată în sportul de performanță, care ajută sportivii să își dezvolte abilitățile tehnice și să își vizualizeze calea către succes în context competițional. Pe scurt, aceasta constă în vizualizarea mentală de către sportiv a unor mișcări sau succesiuni de mișcări specifice sportului pe care îl practică.
Este importantă calibrarea mișcărilor mentale cu cele efective și vizualizarea cât mai exactă în plan mental a modelelor de mișcare, din perspectiva kinestezică (mișcarea în sine), spațială și temporală.
Iată cum am procedat concret cu acest sportiv practicant de arte marțiale:
Având în vedere vârsta sportivului și capacitatea de concentrare a atenției specifică vârstei, am oprit antrenametul în contextul progresului realizat. Cu sportivii de vârstă mai mare, reiau exercițiul până la obținerea unui timp de execuție în plan mental cât mai apropiat de cel înregistrat în plan fizic.
Sportivul din acest exemplu efectuează trei antrenamente pe săptămână la sala de arte marțiale. I-am recomandat ca în trei din cele patru zile în care nu se antrenează fizic și tehnic să facă antrenamente psihologice bazate pe imageria mentală. Practic, efectuează, pe rând, exerciții de imagerie mentală cu fiecare kata pe care trebuie să o demonstreze la examen.
Un avantaj important al imageriei mentale este contribuția la fixarea abilităților tehnice, în completarea antrenamentelor fizice. Astfel, timpul de refacere poate fi utilizat eficient efectuând aceasta activitate psihologica.
Odată deprinsă, tehnica imageriei mentale este utilizata cu succes și în cadrul competițiilor sportive.
Un exemplu în acest sens este al unui alt sportiv, în vârstă de 14 ani, practicant de Jiu-Jitsu, care intra insuficient de activat în prima luptă din ziua competițională. Am ajuns împreună la această concluzie, în urma analizei participării lui la competiții. După ce a deprins tehnica imageriei mentale, i-am recomandat să o utilizeze într-un anume fel înainte de a lupta, pentru activarea mentală. Apoi să efectueze mișcări specifice, stabilite de el împreună cu antrenorul, pentru activarea fizică.
Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.
Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.