Cum îți găsești echilibrul pentru a câștiga în sport și în viață

Varianta actualizată a articolului publicat în Revista PSYCHOLOGIES (ediția decembrie 2020 – ianuarie 2021)

Crezi că există cineva care nu a fost niciodată copleșit de emoții sau care nu a avut măcar o dată în viață senzația de gol în stomac? Este posibil să îți apară o amintire de acest fel chiar acum, în timp ce parcurgi acest text. Îți ofer în continuare o serie de modalități eficiente de obținere a echilibrului emoțional, care te ajută să treci cu încredere prin situațiile dificile și să zâmbești cu satisfacție după ce ai obținut victoria – mai mică sau mai mare – pe care ți-o doreai.

Am observate efectele benefice ale acestor tehnici în multiple ipostaze: pregătirea psihologică a sportivilor de performanță; antrenamentele psihologice pentru performanță în afaceri; psihoterapie.

Obișnuiesc să împart căile de obținere a echilibrului psiho-emoțional în funcție de timpul necesar pentru ca acestea să se construiască și să acționeze: cu acțiune în timp, respectiv cu acțiune rapidă. Prezint în continuare exemple din cele două categorii.

Modalitati de echilibrare cu acțiune în timp

Practică auto-observația – antrenează-ți continuu capacitatea de conștientizare a propriilor emoții, gânduri și comportamente.

Gândește constructiv – Introdu gânduri funcționale, constructive pe lângă gândurile și emoțiile disfuncționale, atunci când acestea apar. Exemple: sunt din ce în ce mai calm(ă); sunt tot mai capabil(ă) să …; rețin și îmi amintesc exact tot ce am nevoie de fiecare dată când am nevoie; înscriu acest gol/ coș etc.

Pune focus pe termen lung – Orienteaza-ți atenția către beneficiile pe termen lung vs. termen scurt. Realizează activități cu atenția în prezent și ancoră motivațională în viitor.

Utilizează tehnici de relaxare fizică și mentală – În felul acesta realizezi o igienă mentală, crescându-ți capacitatea de gestionare a emoțiilor.

Dezvoltă un mod de viață conștient – Prezint în continuare un set de principii și atitudini pentru flexibilitate psihologică, exprimate prin activități care te ajută să îți conduci tot mai eficace și eficient viața, astfel încât să obții tot mai multe victorii în sport și în alte domenii (afaceri, artă, știință etc.).

  • Orientează-ți și menține-ți atenția în prezent și observă informațiile provenite din interior, pornind de la cele mai simple până la cele mai complexe (postura, poziția corpului, senzațiile, gândurile, emoțiile) și din exterior.
  • Conștientizează gândurile, emoțiile pe care le ai și comportamentele pe care le manifești.
  • Acceptă situațiile în care te afli și a tot ceea ce gândești, simți și faci. Acceptarea nu însemnă resemnare, ci recunoașterea situației și posibilitatea de a porni din punctul în care te afli. Neacceptarea situației în care te afli te menține blocat în ea. Acceptarea creează premisele acțiunii într-o direcție aleasă.
  • Cultivă compasiunea în relațiile cu sine și cu ceilalți. Evită să judeci – pe tine și pe ceilalți. Caută dreapta măsură a lucrurilor și însoțește(-te) cu blândețe în parcurgerea experiențelor de viață.
  • Analizează și alege să reproiectezi și să schimbi ceea ce nu îți mai este de folos, adu în viața ta ceea ce este necesar pentru a merge mai departe, menține ceea ce faci deja și te ajută în continuare.
  • Ține cont de valorile personale (de ce faci ceea ce faci?). Analizează-ți credințele și convingerile pentru a le întări pe cele slabe. Împreună cu misiunea (pentru cine?) și viziunea (pentru ce?) valorile reprezintă busola pe termen lung.
  • Mobilizează-te. Stabilește-ți obiective pentru optimizarea existenței, planuri de acțiune și planuri de dezvoltare asociate. Întreprinde acțiuni concrete, consecvente, pentru îndeplinirea acestora.
  • Dezvoltă-ți încrederea și credința că poți obține ceea ce ți-ai propus.
  • Manifestă-ți curiozitatea și deschiderea cu privire la felul în care se realizează ceea ce este potrivit pentru tine.
  • Trăiește bucuria asociată cu anumite activități, locuri, situații, relații, persoane și cea a progresului în îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru evoluția personală (fără a nega emoțiile mai puțin plăcute, doar alegând de unde te hrănești).

Lucrează pe rând câte unul din elementele menționate mai sus. Alege una din aceste două modalități de lucru:

  • Un element pe zi, efectuând ciclul de 3 ori
  • Fiecare element câte 3 zile

În ambele variante totalul este de 30 de zile. Da, este necesar un anumit efort, dar rezultatele sunt pe măsură! Vei observa cum toate acestea se integrează treptat în viața ta, obținând tot mai mult echilibrul care te conduce către succes.

Modalități de echilibrare cu acțiune rapidă

Ancorarea în stare resursă – Permite accesare unei stări interne – resursă (calm, forță, determinare, capacitate de mobilizare etc.) atunci când o persoana are cea mai nevoie de aceasta. Ancora este reprezentată cel mai adesea de un gest asociat unor trăiri afective intens pozitive experimentate într-o situație de succes din istoria personală. „Instalarea” ancorei este realizată urmând o succesiune de pași, fie în mod independent, fie cu susținerea unui specialist, cel mai eficient mod de creare a unei ancore fiind prin utilizarea transei hipnotice.

Succes în ce ți-ai propus!

Dacă îți place articolul sau ți-a fost de folos, dă-l mai departe.

Decizia ta de a colabora se poate concretiza contactându-mă direct începând de acum.